Oat-it wint Nederlandse finale

De Nederlandse finale van Ecotrophelia 2019 is gewonnen door het Maastrichtse team Oat-it. Zij presenteerden een ontbijtdrankje dat 100% plantaardig is, geen allergenen bevat en een bron van vezels is. Elf teams van vijf food-opleidingen deden dit jaar mee.

Ecotrophelia is een jaarlijkse Europese competitie tussen studententeams van hogescholen en universiteiten. Opdracht is om een nieuw, duurzaam voedingsproduct te ontwikkelen. TKI Agri & Food organiseert al sinds 2012 de voorronde in Nederland. De Nederlandse teams ontwikkelen vaak verrassende concepten die in de Europese competitie hoog scoren.

Naast Oat-it, vielen het Wageningse team Cheese of Peas en het Aeres-team Sauercrowd in de prijzen. Cheese of Peas presenteerde een ‘kaas’ op basis van erwten. Met name de gesmolten variant kan al uitstekend de traditionele kaas vervangen. Bij Sauercrowd draaide het om niet-gepasteuriseerde zuurkool in nieuwe smaakvarianten. De publieksprijs ging naar SustAid van Van Hall Larenstein, een initiatief om reststromen uit de lokale voedingsindustrie te vriesdrogen en te distribueren in gebieden met honger.

Vanaf dit jaar ondersteunt FNLI de competitie. Elk team kreeg de gelegenheid hun concept te toetsen bij een FNLI-lid. Marian Geluk: “Wij vinden het belangrijk de competitie te ondersteunen omdat de ideeën vaak prachtig en bruikbaar zijn. Maar nog veel belangrijker is dat de aanwas van jong talent onbetaalbaar en broodnodig is voor de industrie. Mede op deze manier dragen we daar graag aan bij.”

Het team Oat-it heeft, naast de geldprijs van € 1000, een ticket in de wacht gesleept voor de Europese finale tijdens de Anuga in Keulen dit najaar.