Europese finale: veel aandacht voor ethiek en gezondheid

Op zondag 24 oktober namen 13 landen deel aan de Europese finale van Ecotrophelia. De nationale winnaars uit België, Kroatië, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, IJsland, Nederland, Portugal, Servië, Slovenië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk kruisten de degens in deze finale.

De jury zag innovaties uit heel Europa. “Een ander bijzonder kenmerk van de wedstrijd is dat we de toekomstige generatie beslissers in de voedingsindustrie de mogelijkheid bieden om hun talent en creativiteit te tonen”, legt Dominique Ladevèze, initiatiefnemer van Ecotrophelia uit.

De jury beoordeelde de inzendingen op de originaliteit van het product, maar ook het vermogen van de teams om trends te herkennen en hierop in te spelen. De hele dag volgden de teams elkaar op met presentaties over hun project, gevolgd door een discussie met de jury over de economische aspecten, de smaak, formulering, diëtetiek, verpakking, marketing, enz.

Ethiek en gezondheid
De lijst met winnaars laat een verschuiving zien. De aandacht voor dierenwelzijn neemt toe. Net als de strijd tegen voedselverspilling door gebruik te maken van bijproducten of voedselverspilling – zoals aardappelschillen. Ook hadden de teams veel aandacht voor de calorie-inname en vooral voor slechte koolhydraten.

Winnaars
De Europese finale werd gewonnen door het Deense team met een op paddenstoelen gebaseerde vleesvervanger. De tweede plaats werd gedeeld door Griekenland met een gezonde snack en Frankrijk met een vetvrije vervanger voor boter. Nederland eindigde in de middenmoot met een achtste plaats.