Team Panggies naar Europese finale

In een spannende eindstrijd heeft het studenteam Panggies van Hogeschool Van Hall Larenstein de Nederlandse finale van EcoTrophelia gewonnen. Het team gaat Nederland vertegenwoordigen in de Europese finale in Parijs in oktober. Tijdens de finale bepaalde het publiek van het AgriFoodTop Symposium welk team het beste duurzame en gezonde product had ontwikkeld.

Team Panggies heeft een met groente verrijkte pannenkoekenmix ontwikkeld. Daarmee willen ze de groenteconsumptie bij kinderen verhogen. De kinderen hebben de keuze uit een zoete en hartige variant.

In de voorronde deden maar liefst negen studententeams mee. De studenten waren afkomstig van Maastricht University, Hogeschool InHolland, HAS Hogeschool, Hogeschool Van Hall Larenstein en Wageningen University. Voor Hogeschool InHolland was dit de eerste deelname.

De andere finalisten hadden een sapje van schillen gemaakt. Het team denkt hiermee een vezelrijke oplossing te hebben voor de grote hoeveelheid fruitschillen die als reststroom uit de sapindustrie komen. Het Maastrichtse team heeft met Surviballs een gezond alternatief voor de vijf-uur-snack bedacht: balletjes van lupine hummus met een krokant korstje van onder andere biet, haver, lijnzaad en algen. Het team van HAS Hogeschool had onderzocht welk product door veganisten het meest wordt gemist. Het verrassende antwoord was roomlikeur. Als het aan dit team ligt, komt daar binnenkort een oplossing voor met Vegan Peas, een roomlikeur op basis van peulvruchten.