Veganistische kaas wint Nederlandse voorronde Ecotrophelia

Het team Totally Nuts van Maastricht University heeft de Nederlandse voorronde van de Europese studentencompetitie gewonnen met de door hen ontwikkelde veganistische kaas. De studenten wisten een reststroom uit de amandelmelkproductie te verwerken tot een smakelijke veganistische optie voor witte kaas.

De voorronde kon na twee jaar online te zijn georganiseerd dit jaar weer plaatsvinden als een fysieke bijeenkomst. Ruim 70 deelnemers en toeschouwers zagen op Campus Venlo van Maastricht University acht teams strijden om een ticket naar de Europese finale. De inzendingen waren zeer divers en van een hoog niveau. In alle ideeën was aandacht voor zowel duurzaamheid als gezondheid. De teams kwamen van Aeres Hogeschool, InHolland, Van Hall Larenstein en Maastricht University.

Spread  van bieten
Het studententeam Superbeet van Aeres Hogeschool eindigde op de tweede plaats en won de publieksprijs. Met hun spread op basis van bieten en hazelnoten willen ze een bijdrage leveren aan een verhoging van de groenteconsumptie.

Slakkenchips
De derde plaats werd ingenomen door Team Snailed It van Maastricht University. Het team heeft een eiwitrijke chips ontwikkeld op basis van slakkenvlees dat interessant kan zijn voor sporters. Het team wil het product in eerste instantie lanceren in Frankrijk en vandaaruit andere Europese landen veroveren.

Winnaars pitchen op AgriFoodTop en FNLI Jaarvergadering
Cees-Jan Adema, directeur van FNLI, maakte bekend wie de winnaars waren. FNLI is nauw betrokken bij Ecotrophelia. De federatie ondersteunt de studententeams met coaches en workshops en stelt een deel van het prijzengeld beschikbaar. Totally nuts mag haar concept presenteren tijdens de AgriFoodTop en tijdens de jaarvergadering van FNLI waar enkele honderden beslissers uit de voedingsmiddelindustrie samenkomen.