Vier teams naar Nederlandse finale

Op 6 juni strijden tijdens het AgriFoodTop Symposium vier Nederlandse studententeams om een ticket voor de Europese finale van Ecotrophelia. De vier teams hadden op 25 mei in een spannende voorronde laten zien hoe hun concepten passen in een gezond en duurzaam eetpatroon.

In de voorronde deden maar liefst negen studententeams mee. De studenten waren afkomstig van Maastricht University, Hogeschool InHolland, HAS Hogeschool, Van Hall Larenstein en Wageningen University. Voor Hogeschool InHolland was dit de eerste deelname.

De teams kwamen elk met verrassende concepten. Jury-voorzitter Kees de Gooijer prees de hoge kwaliteit van de presentaties en de innovativiteit van de meeste concepten: ‘Het niveau lag weer hoog dit jaar.’ Mede daardoor worden dit jaar vier teams afgevaardigd naar de Nederlandse finale.

Sapjes van schillen

Eén van de finalisten is het Wageningse team Appeeling dat onder andere appelschillen verwerkte tot smakelijke, vezelrijke drankjes. Het team denkt hiermee een oplossing te hebben voor de grote hoeveelheid fruitschillen die als reststroom uit de sapindustrie komen.

Pannenkoeken met groente

Het finalistenteam van Van Hall Larenstein gooide het over een andere boeg. Zij willen de groenteconsumptie bij kinderen verhogen met hun product Panggies,een pannenkoekenmix dat verrijkt is met groente. De kinderen krijgen de keuze uit een zoete en een hartige variant.

Alternatieve snack

Het Maastrichtse team heeft met Surviballs een gezond alternatief voor de vijf-uur-snack bedacht: balletjes van lupine hummus met een krokant korstje van onder andere biet, haver, lijnzaad en algen. Surviballs kan de snackproducten met vlees vervangen, wat het team betreft.

Veganistische roomlikeur

Het team van HAS Hogeschool had onderzocht welk product door veganisten het meest wordt gemist. Het verrassende antwoord was roomlikeur. Als het aan dit team ligt, komt daar binnenkort een oplossing voor met Vegan Peas, een roomlikeur op basis van peulvruchten.

Op 6 juni bepalen de deelnemers van het AgriFoodTop Symposium welk team Nederland mag vertegenwoordigen tijdens de Europese finale in Parijs in oktober.